Na ons bezoekje aan de mijn in Lemskuku was het tijd om tijdens onze reis naar Tanzania in de office meer bij te leren over een andere prachtige edelsteen: de tanzaniet! Deze zeldzame edelsteen kan niet ontstaan zonder tsavoriet.
— EEN MAGISCH KLEURENSPEL
Maar liefst 95% van de gemijnde tanzanieten hebben een bruine, melkachtige kleur. Deze worden daarna vaak verwarmd om ze een typische Tiffanyblauwe kleur te geven. In Europa kennen we tanzaniet daarom vooral als een blauwe, behandelde edelsteen.
Is er echter ook chromium aanwezig in de tanzaniet? Dan krijgt de steen een prachtige olijfgroene kleur. Eigenlijk weet je dan meteen dat het een natuurlijke, pure edelsteen is.
Die zeldzame 5% ziet er echt magisch uit: afhankelijk vanuit welke hoek je kijkt, laat de edelsteen verschillende kleuren zien. Dit komt door pleochroïsme, een optisch verschijnsel als gevolg van dubbelbreking van licht een een gekleurde edelsteen waarbij het licht in twee bundels wordt gesplitst. Afhankelijk van het licht en de invalshoek verandert de intensiteit van de kleurtonen voortdurend.
— EEN ZELDZAAM STUKJE GESCHIEDENIS
Wat tanzaniet zo bijzonder maakt, is niet alleen zijn schoonheid, maar ook zijn zeldzaamheid.
Enkel in Tanzania, op een heel specifieke plaats, waar dankzij de plantentektoniek calcium, aluminium en vanadium met elkaar in contact kwamen, ontstond in Mererani tanzaniet. De kans dat deze edelsteen ontstond? Dat is echt 1 op een miljoen!
Geologen schatten bovendien dat de vindplaatsen binnen enkele tientallen jaren uitgeput zullen zijn. Dit maakt tanzaniet niet alleen een juweel, maar ook een stukje geschiedenis.
Meer weten over tanzaniet? Of er een uniek juweeltje mee laten maken?